Actueel

Nieuws

Tover met deze tips jouw nieuwbouwhuis om tot droomhuis Lokaal nieuws vrijdag 26 november 2021

Tover met deze tips jouw nieuwbouwhuis om tot droomhuis

Je kunt met een aantal tips een nieuwbouwhuis eenvoudig aanpassen zodat deze compleet aansluit bij jouw woonwensen. Aanpassingen aan een nieuwbouwwoning vallen vaak onder meerwerk, hierbij komen dan ook extra kosten kijken. Dit kan al snel boven budget komen, maar toch zijn er manieren om met een paar tips wel voor elkaar te krijgen. Tover met deze tips jouw nieuwbouwhuis om tot droomhuis!

Tip 1: Nieuwbouwhuis aanpassen met meerwerk én minderwerk

Standaard wordt een nieuwbouwwoning, neem nieuwbouw in Leek , opgeleverd met basisvoorzieningen. Alles wat je hiernaast wilt laten uitvoeren komt onder de noemer meerwerk. Een nieuwbouw tip die altijd verstandig is, is om vooraf de meerwerklijst te bekijken.

Zo weet je zeker waarvoor je extra moet betalen en wat de bijkomende kosten zijn. Hierdoor kom je niet voor onaangename, dure verrassingen te staan. Meerwerk nieuwbouw tips die áltijd een goed idee zijn (als je het kunt betalen) zijn:


Een uitbouw
Veel/extra lichtpunten
Verplaatsing van muren
Loze leidingen doortrekken
Veel stopcontacten
Een buitenkraan
Vloerverwarming


Hiernaast kun je goed kijken naar het minderwerk. Als je dingen van de basisvoorzieningen schrapt, krijg je hier doorgaans een vergoeding voor. Kijk dus welke dingen je wellicht zelf kunt oppakken in plaats van laten uitvoeren door de aannemer. Je kunt met deze tips een nieuwbouwhuis al op verschillende punten aanpassen.

Tip 2: Kies welk werk je na de oplevering van het huis kunt doen

Het fijne van meerwerk bij nieuwbouw is dat deze werkzaamheden direct worden uitgevoerd en dus klaar zijn bij de oplevering van het huis. Echter is het hierdoor ook een stuk prijziger dan werkzaamheden die je hierna laat uitvoeren.

Een budget tip voor nieuwbouwhuizen is dus om te kijken welke werkzaamheden je zelf kunt uitvoeren. Als je de meerwerklijst hebt ontvangen, kijk dan of er zaken zijn die je later zelf kunt uitvoeren of door een ander bedrijf laat doen. Dit kan je een hoop geld besparen en je hebt hiermee nog meer mogelijkheden en keuzevrijheid.

Let hierbij wel op de timing van werkzaamheden. Sommige keuzes zijn zo ingrijpend dat je ze beter gelijk kunt laten uitvoeren tijdens het meerwerk. Plan je dit op een later moment kan het zo ingrijpend zijn dat je het wellicht niet meer doet en spijt krijgt. Je moet hier dus een goede overweging in maken.

Tip 3: Start met onderhandelen

Over de prijs en vergoedingen van minder- of meerwerk kun je vaak onderhandelen met de projectontwikkelaar van het nieuwbouwhuis. Tips om dit voor jezelf zo gunstig mogelijk te maken is het starten met onderhandelen over vaste prijzen én bundel je krachten met andere kopers.

Onderhandel allereest over vaste prijsafspraken. Door akkoord te gaan met termen als ‘prijs op aanvraag’ of ‘prijs nader te bepalen’ kunnen de kosten nog erg tegenvallen. Maak dus altijd vaste afspraken over prijzen. Om tot scherpe prijzen te komen kan het helpen om je krachten te bundelen met andere kopers van het nieuwbouwproject.

Tip 4: Controleer de oplevering van jouw nieuwbouwhuis

Om zeker te zijn dat alle zaken conform afspraken zijn uitgevoerd, is het belangrijk dit te controleren bij de oplevering. Daarbij kan het fijn zijn om een bouwkundige mee te nemen tijdens de oplevering, welke kan checken of het minder- en meerwerk op de juiste manier is uitgevoerd.

Als er zaken toch niet goed zijn uitgevoerd weet jij door de hierboven genoemde tips precies wat de werkzaamheden waren, welke prijzen zijn afgesproken en welke onderhandelingen zijn gemaakt. Bouw zelf jouw droomwoning met deze tips voor nieuwbouwhuis.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Westerkwartier.

Aanmelden